lørdag 13. februar 2016

Reker, torsk og is med bjørnebær på menyen


Har du planer om å overraske med litt god mat til mors- eller valentinedagen? 
Kanskje kan denne treretters menyen friste. 

Forrett: 
Reker med hvitløksmajones og avocadosalat

Hovedrett:
Torskefielet med tomatsaus

Dessert:
Is med varme bjørnebær og eggelokør


Menyen i dette innlegget falt i smak da jeg for en tid tilbake serverte den på venninnekvelden 
- enkle retter med gode smaker.


Dekk et koselig bord og nyt stunden!


Forrett: 
Reker med hvitløksmajones og avocadosalat

Ingredienser:
(2 porsjoner)

1/2 liter ferske reker

Hjemmelaget hvitløkmajones:
1 stort og saftig hvitløksfedd
½ ts havsalt
1 eggeplomme
2 ss sitronsaft
2 dl mild olivenolje, alt. solsikkeolje (gir en mindre kompakt majones)
evt. 2 ss vann
salt og pepper
(stor porsjon - kan halveres)

Avocadosalat:
1 passe myk avocado i små terninger
5-6 cm agurk eller squash i små terninger
1 ss finhakket sjalottløk
1 ss limesaft
1 ss olivenolje
1 ss finhakket koriander
1 finhakket soltørket tomat eller 1 ts pesto rosso
noen dråper tabasco

Fremgangsmåte:

Hjemmelaget hvitløkmajones:
Knus hvitløken i en morter med saltet. Ha over i en bolle og pisk i eggeplommen og sitronsaften til passe luftig. Spe med olivenolje mens du pisker kraftig (slitsomt!) til det blir en tykk majones. Når all oljen er brukt opp, pisker du litt vann inn for å gjøre den ekstra luftig. Smak til med salt og pepper og evt. mer sitronsaft.

Avocadosalat:
Del avocadoen i to, ta ut kjernen og fjern skallet. Skjær i terninger og bland med de øvrige ingrediensene.

Server rekene anrettet på en tallerken sammen med avocadosalaten og majonesen (majonesen gjerne i et eget beger) Bruk vinaigrette til garnityr. Grissini  passer godt til, og er god å dyppe i hvitløksmajonesen.



 Hovedrett: 
Torskefilet med tomatsaus

Ingredienser
4 pers.
ca. 800 g lettsaltet torskefilet, renset for ben
2 sjalottløk
2 hvitløkfedd
1 chilli (frøene er veldig sterke, disse fjernes, alt etter hvor sterk saus man ønsker)
1 boks knuste tomater
1 gulrot, i små staver
12 cherrytomater
en håndfull gode oliven
friske basilikumblader
olivenolje
salt, kvernet pepper og sukker

Fremgangsmåte

Del torskefileten i fire jevne stykker.

Finhakk hvitløk, sjalottløk og chilli og la det frese i en god klunk olivenolje i en stor panne. Løken skal bli helt bløt uten å få farge. Tilsett knuste tomater og gulrot i små staver. La det hele putre i 10 minutter. Cherrytomater og oliven tilsettes mot slutten av koketiden. Smak tomatsausen til med pepper, litt salt og sukker.

Kok opp vann og la lettsaltet torskefilet trekke i ca 10 minutter.

Den ferdige sausen legges på tallerken, og fiskefileten plasseres på toppen. Pynt med basilikumblader og kvern litt pepper på fisken.

Server fiskeretten med poteter (jeg brukte mandelpoteter)


Dessert:
Is med varme bjørnebær og eggelikør


                                                                Ha en riktig god helg


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar