tirsdag 14. mars 2017

Smakfull bønnegryte


Bønner er proppfulle av viktige næringsstoffer og kalles gjerne «fattigmanns protein»,
dette fordi de er svært proteinrike til planter å være.

Prøv denne smaksrike bønnegryten - den er enkel å lage og utgjør et sunt og godt vegetarmåltid.


Bønnegryte

Til 4 porsjoner trenger du:

• 1 stor løk, i terninger
• 1 rød paprika, i terninger
• 1 gul eller grønn paprika, i terninger
• 4 hvitløkfedd, finhakket
• 1 finhakket rød chili
• 2 ss tomatpuré
• ca. 600 g hermetiske hakkede tomater
• 1,5 ts spisskummin
• 1/2-1 ts chilipulver (smak til)
• 1/4-1/2 ts kajennepepper (smak til)
• ca. 1 ts sukker
• 300 g hermetiske kidneybønner
• 300 g hermetiske svarte bønner
• en liten boks hermetiske maiskorn
• 3 vårløk, finsnittet
• en neve cherrytomater, i båter
• saften av 1 lime (smak til)
• salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær opp alle grønnsakene som angitt ovenfor. Fres løk og paprika i litt nøytral olje på middels varme, til løken er blank og myk. Tilsett hvitløk og chili mot slutten av steketiden. Deretter tilsetter du tomatpuré og lar det surre i ca. ett minutt, før du tilsetter de knuste tomatene. Smak til med krydder og sukker  (den endelige justeringen tar du helt mot slutten, når smakene har fått "satt" seg). La grønnsaksblandingen koke på middels varme i ca. 10 minutter.

Hell av væsken av bønnene og skyll dem under rennende kaldt vann. Tilsett de avrente bønnene i grønnsaksblandingen og la småkoke i ca. 2 minutter, før du tilsetter mais, vårløk og cherrytomater. Smak til med limesaft, salt og pepper og eventuelt litt mer av de øvrige krydderne og/eller sukker. La gryten småkoke i et par minutter, til alt er gjennomvarmt.


Til denne gryten smaker det godt med tortillachips til - vil du lage dem selv, er dette en enkel oppskrift;  

Tortillachips

• 4 små tortillalefser
• ca. 1/1 dl nøytal olje
• ca. 1/2 ts paprikapulver
• ca. 1/2 ts chilipulver
• maldonsalt

Slik gjør du:

Sett ovnen på 225 grader (over- og undervarme). Bland sammen olje og krydder og pensle tortillalefsene på begge sider. Skjær opp lefsene i 8 jevnstore ”snipper” og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dryss litt maldonsalt over og steke dem ved ca. 225 grader på øverste rille i 4-5 minutter. Tortillachipsene skal være gylne og sprø. NB! Følg med mot slutten av steketiden.


Tortillachipsene smaker absolutt best når de er nylagede, men holder seg fint en dag eller to. 


 
Smakelig måltid!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar