lørdag 18. juni 2016

Smakelig 3-retters



Gode retter gjenbruker jeg ofte, og denne menyen har jeg satt sammen
av retter jeg tidligere har presentert her på bloggen.


Suppen er god som en forrett, men serverer du den med godt brød til,
er det en rett som "står seg" helt alene.

 

***

Forrett:
Kremet sellerirotsuppe med chorizo og chiliolje


(hovedrett 3 porsjoner, forrett 6 porsjoner)

Ingredienser:
300 gr sellerirot i biter
150 gr poteter i biter
2 finhakkede sjalottløk
2 vårløk i strimler
1 - 2 ss smør eller olje
5 dl grønnsakbbuljong/grønnsakfond
1 dl kremfløte
2 dl melk
salt
kajennepepper
ca 100 gr chorizo i biter
chiliolje
frisk timian

Slik gjør du:
Rens og skjær sellerirot og potet i små biter. fres grønnsakene i smøret/oljen sammen med vårløk og sjalottløk. tilsett buljong og la det hele småkoke til grønnsakene er møre. Kjør suppen glatt og jevn med stavmikser eller i en hurtigmikser. Tilsett fløten og spe med melk til suppen får ønsket konsistens. Ønsker du en lettere suppe kan du erstatte fløten med melk eller buljong/vann. Gi suppen et forsiktig oppkok og smak deretter til med salt og kajennepepper.

Skjær pølsen i biter og stek den raskt i tørr panne.

Ha suppen i en dyp tallerken og spre pølsebiter og frisk timian over. Ringle over litt chiliolje eller drypp øitt av fettet som er igjen i pannen etter pølsebitene.

Server gjerne suppen med godt brød.

***

Hovedrett:
Ovnsbakt torsk med flambert peppersaus


Ingredienser:
700-800 gr torskefilet
olivenolje
salt 
pepper
saus:
1 løk
2 røde paprikaer
1 sjalottløk
2 ss olivenolje
2 ss cognac
1 dl hvitvin
3 dl fiskekraft/fond
4 dl fløte
2-4 ts blanding av sort og grønn pepper, grovmalt
3 ss persille
salt
pepper
Slik gjør du:
Skjær torskefileten i passe store porsjonsstykker. Legg i ildfast form og krydre med salt og kvernet pepper. Stek i ovnen ved 200 gr i ca 15 minutter.
Saus:
Kutt løk og paprika i terninger, ca 3 x 3 mm. Varm olivenolje i stekepanna og stek løk, paprika og pepper gyllent. Tilsett cognac og sett fyr på den. Hell på hvitvin når flammene har lagt seg, og kok inn til en fjerdepart er igjen i kjelen.Tilsett fløte og fiskekraft/fond og kok videre til sausen begynner å tykne. Den kan også jevnes med Maisenna. Smak til med salt og pepper. Rett før servering tilsettes hakket persille. Anrett saus og fisk på tallerkenen, gjerne sammen med dampet vårløk.

***

Dessert:
Små nøttekaker med bær  



8-10 stk.



Nøttebunner
3 eggehviter
1 ts vaniljesukker
1 knivspiss salt
200 g sukker
150 g hasselnøtter (kan ev. erstattes av andre nøtter)


Limekrem

125 g mykt smør
180 g melis
1 ts vaniljesukker
125 g Philadelphia naturell
1 ts limeskall (ca. 1 lime)
2 ss limesaft

Pynt

Bær
litt melis


Sett ovnen på 175 grader varmluft. 


Ha bakepapir i bunnen av en springform ca. 23 cm i diameter.

Ha eggehvitene i en helt ren bolle. Pisk dem sakte mens du tilsetter vaniljesukker, salt og sukker litt etter litt. Hakk nøttene i en kjøkkenmaskin, vend dem forsiktig i marengsmassen. Ha røren i formen. 

Stekes midt i ovnen i 35–40 minutter ved 175 grader.

La bunnen bli avkjølt (kan gjerne lages dagen før).

Lag limekremen. Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt. Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp. Rør inn limesaften i en tynn stråle. Tilsett limeskall. Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk krem.

Ha limekremen i en sprøytepose og sprøyt på kakene. Pynt med krem og bær. Dryss med melis.


Et koselig pyntet bord skaper alltid en fin ramme rundt måltidet...





1 kommentar:

  1. Så flott. Både borddekkong og mat.
    Det er jo koselig å dekke et fint
    bord og servere en godt tilberedt meny.
    En burde gjøre det oftere, eller jeg burde
    gjøre det oftere. Er jo så koselig.
    Ønsker deg en fortsatt god sommer .)

    SvarSlett